Toegevoegd door op 2016-03-03

connn

Als kind had rapper en producer Convex Kafka weinig op met muziek, zegt vader Martin. Hij hing graag op straat in Colmschate, maar daar was maar weinig te beleven. Er werd in die tijd veel geklaagd over rottigheid in de wijk. Martin van de Vrugt nam met een jongerenwerker het initiatief voor een opname-studio in een buurthuis. Zo gaf senior, zelf singer/songwriter, het start-sein voor de muziekloopbaan van junior. Kafka trad op in vele popzaaltjes, verdient zijn geld met muziek, maar is pas landelijk nieuws sinds hij op twitter stelde dat Wilders en Donald Trump een ‘nekschot verdienen’.

De tekst is een quote van zijn eigen nummer ‘Wees niet bang’ dat al 2 maanden op youtube stond. tweet leidde tot een aangifte van Wilders. Martin van de Vrugt staat pal achter zijn zoon. Ik ben trots op hem. Dat mag ik wel zeggen toch? Ook zeker na wat nu allemaal gebeurt. Toen ik die zin hoorde van, met het nekschot erin, dacht ik wel even: oei… Niet omdat het niet kan, maar omdat ik niet kon inschatten wat het losmaakt.

Hij is juist blij met de boodschap van zoonlief. Kijk, ik was eerder een hippie. Ik heb geprobeerd hem oog voor de medemens en begrip voor anderen mee te geven. Respect voor andermans cultuur. Van de Vrugt ziet zijn zoon als protestzanger. Dat doen ze vandaag de dag niet meer zoals Boudewijn de Groot op een Spaans gitaartje met fijnzinnige teksten. Rappers zeggen waar het op staat, dat doet Bouke ook. Ik deel zijn boodschap.

Hij zegt met klem dat zijn zoon echt maatschappelijk betrokken is en dit niet alleen voor de aandacht doet. Luister zijn andere nummers maar, daar zit die betrokkenheid ook in. Natuurlijk wil hij met het nummer ‘Wees niet bang’ aandacht trekken. Hij wil lawaai maken om het daarna over de inhoud te hebben. Hopelijk komen we daar nu aan toe. Hij gebruikt de vrijheid van meningsuiting. Dat vindt Jonathan tan ook. Hij is rapper van FATA, het bekendste dat Deventer voortbracht op rapgebied.

Convex Kafka? Dat is volgens mij een beetje een einze-ganger, ik zie hem niet zo vaak in Deventer. Volgens Tan hoeft het publiek van FATA geen doodsverwensing aan het adres van Wilders te verwachten. Dat zit niet in de aard van het beestje. Wij zijn wel politiek geëngageerd, maar veel meer bezig met een positieve boodschap. Toch steunt hij de rapper wel. Dit is volgens mij gewoon zijn gevoel. Er zijn grenzen, maar dit kan hij gewoon uitdragen. Dezelfde vrijheid van meningsuiting waar Wilders gebruik van maakt, mag hij ook gebruiken.

Rapper Hozny El Asadi uit Sneek werd 2 jaar geleden veroordeeld tot tachtig uur werkstraf wegens bedreiging van Wilders. Hij kent Convex Kafka al langer. Hij zet net als ik de realiteit en zijn mening hard op papier. Oprecht is-ie. Maar ze verschillen ook. In mijn clip ging het beeld op zwart en hoorde je schoten. Omdat Wilders onderwerp van het nummer was, vond de rechter dat een bedreiging. Ik doe dingen soms te grof. Ik geloof ook niet dat hij hiervoor veroordeeld gaat worden. De twee hebben plannen, vertelt hij. Wij duiken de studio in om samen een nummer te maken.

Niet zomaar veroordeeld

Convex Kafka hoeft zich nog niet voor te bereiden op een dieet van water en brood, denken experts. Op bedreiging staat een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar of een geldboete van de vierde categorie (ongeveer 20.000 euro). Emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos denkt dat het met een eventuele vervolging in dit geval los zal lopen. Ik zie niet direct een zaak voor het OM. Volgens de Roos zijn de woorden van de rapper niet zomaar onder de noemer bedreiging te scharen. De vraag is of dit een rechtstreekse bedreiging is.

Als hij het bedoelt in de context: Dit zijn zulke vreselijke mensen, eigenlijk moeten ze dood, dan is dat volgens mij geen bedreiging. Joost Nan, hoogleraar strafrecht aan de Erasmus Universiteit, is minder stellig. Nan denkt dat er ook nog sprake kan zijn van opruiing: Het aanzetten tot een strafbaar feit. Maar dan moet wel bewezen kunnen worden dat de verdachte dat opzettelijk deed. Uiteindelijk neig ik er ook naar dat dit niet gelijk iets is voor het OM. In gevallen als deze hebben publieke figuren als rappers meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheden.

Nan: Je hebt als artiest dichterlijke vrijheid, maar daar kan je niet achter verschuilen. Als rapper heb je ook een groot bereik, daar moet je wel rekening mee houden. Eerder werd de Sneekse rapper Hozny veroordeeld tot 80 uur werkstraf omdat hij Wilders bedreigde. Rapper Mosheb werd in hoger beroep vrijgesproken van bedreiging van Geert Wilders. Het hof achtte niet bewezen dat de rapper zijn tekst over Wilders in een clip met pistoolgeluiden zelf op youtube heeft gezet.

De Partij voor de Vrijheid van Wilders was niet bereikbaar voor commentaar op de zaak van Convex Kafka.

connn2

Door: Convex Kafka en De stentor

Laat weten wat je ervan vindt ?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *